Prihlásenie užívateľa
Prihlasovacie údaje:
  | Zabudnuté heslo
Zabudnuté heslo
Vyplňte e-mail:
Registrácia bola úspešná

Ďakujeme! Úspešne ste sa zaregistrovali na portáli Ochutnaj.sk.

Nové heslo odoslané

Na Vašu e-mailovú adresu Vám bolo zaslané nové heslo.

Nepodarilo sa prihlásiť

Zadané meno alebo heslo bolo nesprávne.

Užívateľ nie je prihlásený.

Aby ste mohli hlasovať musíte byť prihlásený.

NESPRÁVNE ZADANÁ INGREDIENCIA

Nasledovné ingrediencie z Vášho receptu nie sú v našej databáze:

Prosím používajte ingrediencie z našej databázy. Ak ste ingrediencie v našej databáze nenašli kliknite na tlačítko odoslať. My ingrediencie doplníme a recept Vám v čo najkratšom čase zverejníme.

Registrácia nového užívateľa - prvý krok
* Informácie potrebné na vyplnenie
Prihlasovacie údaje:
*
*
*
*
Registrácia na portáli Ochutnaj.sk je zdarma. Vaše údaje nezneužívame a na Váš email nezasielame spam.
Podmienky používania portálu Ochutnaj.sk:
1.a - Všetky osobné údaje vyplnené pri registrácií budú využívané pre našu potrebu (Najmä kontaktovanie výhercu súťaže) a pre potrebu konkrétnej donáškovej služby na základne Vašej online objednávky. Vaše osobné údaje nebudú poskytované tretím stranám a osobám.
1.b - Registráciou súhlasíte s uverejnením Vášho užívateľského mena, pohlavia a záľub v profile na portáli Ochutnaj.sk a portáli Podlachuti.sk.
1.c - Pre registráciu je potrebne uvádzať pravdivé informácie (meno, priezvisko, adresa bydliska, PSČ, mesto, telefónne číslo, e-mailová adresa) pre správnosť doručenia objednávky a pre správne a rýchle vyhodnotenie súťaže.
1.d - Vykonaná a potvrdená objednávka je záväzná a prípadná vzniknutá škoda pri zadaní nepravdivých údajov bude riešená podľa platných zákonov Slovenskej republiky.
 

Ako pripraviť ,,kráľovnú,, bielych omáčok?

11.12.2013 | 0 komentárov
Ako pripraviť ,,kráľovnú,, bielych omáčok?

Bešamelom otvárame v kuchyni cestu k mnohým ďalším chutným jedlám, pretože tvorí základ omáčkam. Tradičná špecialita hlavne vo francúzskej kuchyni. Príprava je rýchla a veľmi jednoduchá.

 

Ako na to?

(Varianta č. 1)

V hrnci si rozpustíme 50 g masla. V miske zmiešame 600 ml teplého mlieka a 50 g hladkej múky. Vzniknutú zmes za stáleho miešania prilejeme do hrnca k maslu a za stáleho šľahania metličkou privedieme k varu. Znížime teplotu a varíme asi 5 minút. Prídáme soľ a mleté korenie.

(Varianta č.2)

V hrnci si rozpustíme 50 g masla a za stáleho miešania pridáme 2 lyžice hladkej múky a miešame ešte cca 2,5 minúty. V druhom hrnci si zohrejeme mlieko s bobkovým listom, môžeme aj pridať aj cibuľku. Zohriate mlieko pomaly primiešame ku zápražke (maslo a mlieko), okoreníme, osolíme a miešame kým nezhustne.

V teple a bez kože !

Bešamelovú omáčku udržujeme teplú - hrniec kde máme omáčku dáme do väčšieho hrnca s mierne vriacou vodou. Teplota omáčky musí zostať pod bodom varu. Na tento účel by nám dobre poslúžil aj hrniec s dvojitým dnom. Omáčku by sme mali tiež ochrániť pred kožou a to tak, že predtým ako hrniec položíme do teplej vody, tak hrniec zakryjeme potravinovou fóliou potretou maslom.

Riedka, stredne hustá, hustá....

Určujeme podľa toho, na čo ideme bešamel použiť.

  • riedkym bešamelom (pridáme viac mlieka), ktorý má konzisteciu smotany, sa zahusťujú polievky, zalievajú ryby, alebo mäso,
  • stredne hustý poslúži napr. na zaliatie zeleniny,
  • hustý (pridáme viac múky), ktorý od varešky odpadne, až kým s ňou neklepneme o okraj hrnca používame na lasagne, alebo gratinované pokrmy.

Chuť bešamelu môžeme zvýrazniť bylinkou ako je tymián, alebo syrom niva.



Komentáre